Przepisy na inne ciasta

publikacja 10.04.2006 15:00

Babka drożdżowa
Ciasto: 150 ml mleka, 100 g cukru, 50 g wiórków kokosowych, 50 g masła, 50 g rodzynków, 20 g drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, aromat rumowy
Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady, 1 łyżka mleka, 1 łyżka margaryny,
Ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Ciasto:
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy 1/4 częścią cukru, rozcieramy i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy 1/5 mąki i część podgrzanego mleka (tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki parzymy i osączamy na sicie. Żółtka trzemy z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy utarte żółtka, pozostałą mąkę, mleko i wyrabiamy ciasto. Masło topimy i dodajemy do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze około 180ºC przez 35 - 45 minut.
Polewa czekoladowa:
Składniki na polewę wkładamy do rondla i podgrzewamy do połączenia składników mieszając. Gotujemy.
Ostudzoną babkę oblewamy ciepłą polewą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Wielkanocne zajączki i kaczuszki
2 szklanki mąki, 20 dag masła, 2 żółtka, 10 dag cukru, cukier waniliowy, tłuszcz do posmarowania formy. Dekoracja: 20 dag cukru pudru, garść drobnych groszków, kolorowy maczek do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Z mąki, żółtek, masła, cukru i cukru waniliowego przygotowujemy kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra. Foremkami (lub za pomocą szablonu z pergaminu) wycinamy zwierzątka. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200°C. Cukier puder ucieramy z 2 niepełnymi łyżkami wody na gęstą masę, smarujemy nią ogonki i skrzydełka kaczuszek oraz uszy, ogonki i łapy zajączków. Dekorujemy maczkiem, przyklejamy lukrem oczy z groszków.

Ciasto nugatowe
10 żółtek, 6 bialek, 125 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 40 g ciemnego kakao, 200 g gorzkiej czekolady, 200 g orzechów włoskich, 150 g cukru pudru, 100 ml śmietanki 12-proc., 150 g masła, 2 łyżki spirytusu, 2 łyżki miodu
Sposób przyrządzania:
Wbijamy 8 żółtek do rondla o grubym dnie i ubijamy na maleńkim ogniu z 50 g cukru. Następnie ubijamy sztywną pianę z 4 białek i 75 g cukru. Delikatnie łączymy białka z żółtkami, potem wsypujemy przez sitko obydwie mąki wymieszane razem z kakao. Ostrożnie, ale dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową. Prostokątną foremkę wykładamy pergaminem posmarowanym masłem, wlewamy biszkoptowe ciasto i pieczemy w temperaturze 170ºC. Gdy wyrośnie, zwiększamy temperaturę do 180ºC. Pieczemy przez około 20 - 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Wlewamy do rondla o grubym dnie śmietankę i miód, wsypujemy zmielone orzechy i gotujemy masę nugatową na maleńkim ogniu aż zgęstnieje. Ubijamy 2 białka z połową cukru pudru. Mocną, sztywną pianę mieszamy delikatnie z masą nugatową i ponownie stawiamy rondelek na małym ogniu. Podgrzewamy tak długo - lekko mieszając od czasu do czasu łyżką - aż na powierzchni masy pojawią się bąbelki. Wtedy zdejmujemy z ognia i studzimy.
Roztapiamy w rondelku - ustawionym na garnku z wrzącą wodą - czekoladę. Ucieramy miękkie masło z resztą cukru pudru, wbijamy dwa żółtka, ucieramy dalej przez kilka minut. Potem dodajemy połowę wystudzonej czekolady - ciągle ucierając - i masę nugatową. Na końcu wlewamy alkohol.
Wystudzony biszkopt kroimy, smarujemy kremem, oblewamy czekoladą i dekorujemy orzechami.

Sernik
Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa serowa: 1 kg sera, 5 jaj, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki stołowe kaszy manny, 25 dag masła, aromat waniliowy albo cytrynowy
Sposób przyrządzania:
Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Pieczemy 20 minut. Mielimy ser, ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy po kolei żółtka, budyń, kaszę mannę, a następnie ser. Ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wkładamy masę serową na biszkopt, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. godziny.