Słownik biblijny

Hasła na literę „S”

SYCERA

W starożytności nie znano procesu destylacji alkoholu, nie istniały zatem mocne napoje alkoholowe.

Najprawdopodobniej określenie „sycera” odnosi się do piwa. Tym bardziej można tak sądzić, że w Mezopotamii piwo było warzone od bardzo dawna.

Najstarsze dokumenty o tym wspominające datuje się na 4 tys. lat przed Chr. Tamto piwo nie całkiem przypominało dzisiejsze.

Było słabsze, niefiltrowane, bez dodatku chmielu czy innych substancji. Ale istota tego napoju polegała na tym samym.

Sumerowie i Babilończycy sporządzali piwo z jęczmienia, pszenicy lub orkiszu. Również w Egipcie znano ten napój. Mało tego - odgrywał on tam znaczącą rolę, a dla wielu ludzi podstawę wyżywienia stanowiły chleb (inny niż dzisiaj) i właśnie piwo.

Hebrajczycy musieli więc znać ów napój zarówno z tradycji mezopotamskiej, jak i egipskiej. W Księdze Przysłów przypisywanej królowi Salomonowi znajdujemy zdanie: „Szydercą jest wino, swarliwą sycera, każdy, kto tutaj błądzi, niemądry” (20,1).

Zarówno wino, jak i słabsza od niego sycera podlegały ślubowi nazireatu (powstrzymanie się od tych napojów, od kobiety, a na znak tego - niestrzyżenie włosów).

Otwórz: Sdz 13,1nn; Łk 1,15.

Autor: ks. Tomasz Horak

 

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg
« » Listopad 2024
N P W Ś C P S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Pobieranie... Pobieranie...